Oavsett om du odlar blommor för egen njutning eller till andra brukar det vara önskvärt men en lång och sammanhängande säsong. Något som lätt brukar uppstå är det som jag kallar för ”juni gapet” dvs tiden mellan vårblommornas fest fram till sommarblommorna sätter fart.

I den här artikeln kommer jag gå igenom vilka växter du kan odla för att fylla det här gapet!


Behovet av blommor är extra stort i juni och redan i slutet av maj infaller en stor blomsterdag, nämligen mors dag. Sedan är det skolavslutning, avtackning, nationaldag, student, försommarfest, bröllop och midsommar. Alla händelser som ofta förknippas och förgylls med blommor. Därför vill du verkligen inte ha ett glapp just då.



Så när den sista tulpanen slagit ut, vad kan då ta över?
Nedan går jag igenom växter ur följande kategorier: bienner, perenner, annueller, lökar och knölar.

Ranunkler och anemoner (Ranunculus asiaticus, Anemone coronaria)
Försommarens drottningar! Beroende på när du väckt knölarna samt dina odlingsförutsättningar kan anemoner och ranunkler börja blomma redan i april/maj, för att nå sin peak i juni lagom till alla tillställningar. Båda arterna bjuder på pastelltoner, men det finns stora spann i färger och former. Enkla, öppna blommor eller fyllda finns oavsett om vi pratar om ranunkler eller anemoner. De är romantiska och användbara till det mesta med utmärkt vasliv!


Trädgårdsiris
(Iris germanica)
Av alla irisar vill jag här lyfta trädgårdsirisar, de som växer med rhizomer. De är fantastiska perenner som vid rätt hantering kan stå i vas över en vecka. Utbudet är oändligt och därför finns det en trädgårdsiris för alla stilar och tillfällen! Extra plus är att de ratas av rådjur.


Luktpion
(Paeonia lactiflora)
Vad vore juni utan pioner? Med planering kan man njuta av pioner längre, genom att välja sorter som blommar både tidigt och sent, men även genom att skörda i rätt tid (marshmallow-stadie) och förvara i kyl.


Rosor
(Rosa)
Många rosor blommar från slutet av juni, men det finns sorter som börjar tidigare än så. En trogen ros som ofta är klar till midsommar hos mig är Crown Princess Margareta. Har du tillgång till en rosträdgård nära dig? Då vill jag tipsa om att göra ett besök i juni för att själv se vad som blommar och tilltalar dig/dina behov.


Liljor
(Lilium)
Älskade, hatade liljor. Precis som med flera av arterna ovan blommar olika sorters liljor vid olika tider. I juni kan vissa krolliljor blomma, själv har jag valt asiatiska liljor dels för att de också blommar då men även för att de är doftlösa.

Allium/Prydnadslök/Bollök (Allium)
De flesta allium blommar i juni, vissa drar igång redan i maj andra något senare. De finns i huvudsak i vitt, lila, blått och rosa samt i olika storlekar. Stort plus att de ratas av rådjuren!


Härdiga annueller sk ”cool flowers”
Vissa annueller tål eller tom föredrar svalare temperaturer. Med en tidig sådd kan man ha en hel del skördeklart i juni, som tex: luktärt, fodervial, lövkoja, lejongap, penséer till snitt, harsvans, italienskt darrgräs, slöjsilja, blomsterkörvel, blåklint och harört för att nämna några. Håll utkik, mer läsning om härdiga annueller kommer framöver!

Bienner och övriga perenner
Akleja, borstnejlika, linnévallmo, judas silverpenningar, fingerborgsblomma, riddarsporre, löjtnantshjärta, trädgårdsnattviol, chokladskära, darrgräs (Briza media, ej att förväxla med Briza maxima som är den annuella), daggkåpa, nysört/vitpytta, stjärnflocka, nejlikrot, kungsljus.

Glöm inte att flera av dessa arter bjuder på stor variation med olika namnsorter.

Borstnejlika i en rabatt med olika färger



Färgval
Nu när du har fått en bas med växter, glöm inte att se över vilka som uppfyller dina färgbehov om sådana finns. Gula och blå blommor till student eller nationaldag går att ordna utan problem med det som jag nämnt ovan, ex gula ranunkler, linnévallmo eller trädgårdsirisar. Blått från tex blåklint, trädgårdsiris, riddarsporre.

Gul linnevallmo

Glöm inte det gröna
När det känns tomt på material, glöm inte att du kan använda mycket grönt som fyll till dina buketter eller arrangemang. Hinner inte luktärterna blomma men du har många plantor? Skörda några luktärtsrankor!

En annan bra kandidat är rosenskärans bladverk. För att inte tala om allt vedartat material som finns att tillgå. Det brukar vara det minsta problemet just i juni (men maj däremot…), men jag vill ändå lyfta det i sammanhanget.

Översiktsbild över skörd till junibröllop med ranunkler, anemoner, linnevallmo och mycket grönt från prydnadsgräs, harört, luktärtsrankor mm
Skörd till försommarbröllop första helgen i juni


Till sist – anpassa efter dina förutsättningar
Sveriges varierade klimat påverkar blomningen beroende på var du bor. I söder kan vissa blommor blomma över snabbt, medan säsongen startar senare i norr. Du kan skynda på växten genom att använda växthus eller tunnlar, eller bromsa in genom att odla i krukor/backar som flyttas till skuggiga platser. Om du exempelvis vill ha ranunkler till midsommar i Skåne kan du skörda i förväg och förvara i kylskåp om sommarvärmen kommer tidigt.

Så nu hoppas jag du har fått inspiration och verktyg att odla växterna till vännens junibröllop, läraren, studentfesten eller nationaldagen!