Linnévallmo (Papaver nudiacule)

Upptäcktes omkring slutet av 1750-talet och har beskrivits av Carl von Linné. Denna härdiga vallmo sägs tåla temperaturer ner till -29 C, finns i vitt eller gult i vilt tillstånd och härstammar från de subarktiska regionerna på jordklotet. Förväxla ej med Papaver croceum.

Med sina silkesaktiga, papperstunna, skrynkliga kronblad i varierande färger från vitt, gult, orange och rött till de nu mer pastelliga mjuka tonerna av rosa, korall, aprikos och grädde gör sig extra fina till försommarens bröllop eller event! Det finns flertalet sorter, där de ludna stjälkarna har en längd på runt 30-75 cm.

Linnévallmo är den av alla vallmor som är bäst lämpad som färsk till snitt, förutsatt att man är snabb vid skördetillfället, vilket jag återkommer till längre ner. Det är en kortlivad perenn som oftast ses som tvåårig, för säker skörd i en snittblomsodling odlas blomman som annuell dvs man sår nya varje år.

Vill man utmana sig själva och framförallt sitt tålamod, ja då är linnévallmo ett alternativ för dig. Det är en seg rackare som tar god tid på sig. Räkna med dryga månaden innan du ser karaktärsbladen träda fram och lägg på lika lång tid för att sedan kunna plantera ut.

Linnevallmo är inte en nybörjarblomma, men med det sagt är det riktigt belönande när man lyckas! Min förhoppning är att denna text ska hjälpa dig på traven. Fröna är små och sådden kräver en del passning i början, väl utplanterade levererar de gott med häpnadsväckande blommor som åtminstone jag inte kan få nog av!

Kom ihåg – det är skillnad på vallmo och vallmo. Till skillnad från de flesta andra arter av vallmo förkultiverar man linnévallmo, men i likhet med de andra arterna har de ett känsligt rotsystem.

Bor man i södra delen av landet kan det vara värt att prova utplanering på hösten, för övervintring och blomning på våren. I odlingsbeskrivningen nedan utgår jag från min växtplats i Sörmland, Gnesta zon 2-3.


Sådd

Linnévallmo har lång utvecklingstid på ca 16 v samt vill ha en lång period där de får växa svalt, därför är det av största vikt att starta sådden tidigt på säsongen, redan i januari, senast februari. Det är synd att lägga så mycket tid och arbete på en blomma om man startar för sent då de inte klarar av sommarens värme.

Eftersom de är rätt ömtåliga, likt många vallmor och framförallt rötterna rek jag starkt att förodla i soilblockers eller liknande. Celler från pluggbrätten kan vara ett alternativ, dock har jag inte testat själv medan bredsådd avrådes. En till fördel med att så i soilblockers är att de får lagom jordvolym från start om man startar dom i micro 20. För stor jordvolym riskerar att fröna ruttnar.

De små fröna sås enklast med hjälp av en tandpetare (fukta änden som ska flytta frön) och de ska inte täckas, utan behöver ljus för att gro optimalt. Vill man förbättra fukten samt hålla dom enklare på plats kan man strössla på ett tunt, tunt lager fin sand eller vermiculite på jordytan, men inte med jord.

Efter sådd täcks ytan med ett lock eller plast/glas som vädras dagligen. God luftcirkulation är alltid eftersträvansvärt vid sådd. Optimal groningstemperatur är 15-21 C. Med tanke på frönas ringa storlek vattnas sådden underifrån, annars riskerar man att spola bort dom av misstag.

Inom 1 vecka bör de ha grott. Avlägsna lock/plast/glas vid det här tillfället. Efter ca 3-4 veckor är det dags att skola om, jag sätter dom i en större soilblocker samt flyttar dom till svalare utrymme, temp på 10-13 C rek här. De gillar ej temperaturer över 21 C och producerar sämre blommor vid högre temperaturer. Värt att tänka på vid val av slutgiltig växtplats.

Tänk på varsam hantering vid omskolning, som alltid håller man i karaktärsbladen och inte stjälk eller rötter (om man inte har en jordkub att hålla i). Har man inte möjlighet eller vill låta dom växa vidare i samma storlek glöm inte att börja näringsvattna vid den här tidpunkten. Linnévallmo mår inte bra av att få stå och stampa innan utplantering så tänk på att det ska gå högst 10 v.

Utplantering

Råden kring utplantering varierar, då vissa odlare ffa i mildare klimat planterar ut redan efter 1 månad medan andra efter 2 månader. Jag själv kör på det senare spannet, kring 1,5-2 månader beroende på hur väl utvecklade plantorna är samt hur våren är. Värt att nämna är att de är inte stora vid det här stadiet, den ordentliga tillväxten sker efter utplantering. Innan dess är det i huvudsak rötterna som jag vill ska utveckla sig samt stabila bladpar.

Avhärda innan utplantering, de tål lätt frost men använd fiberduk som skydd i början. Plantavstånd 20-30 cm. När de är ca 2 månader planterar jag ut dom i kallväxthus i första hand. En del sätter jag ut senare på friland i provisoriska odlingstunnlar, som jag enkelt kan avlägsna när försommarvärmen kommer. Växtplatsen ska vara väldränerad, stort plus om läget är skyddat.

Fördelen med tunnelväxthus är att blommorna skyddas från regn ovanifrån, bevattning med droppslang är att rekommendera annars kan rotvattnare vara ett alternativ för den mindre odlingen. Nackdelen i kallväxthus är om temperaturen blir för varm, då de trivs bäst under 15 C.

Kan man skydda dom mot sniglar är det önskvärt, som är det största hotet även om de verkar föredra späda sallatsblad och unga solrosor som exempel.

Skörd

Linnévallmmo producerar skörd fram tills nattemperaturen stiger över 15 C, man kan räkna med ca 10-15 stjälkar/planta. När det kommer till skörd gäller det att vara snabb, en blomma kan gå från stängd till helt öppen under 50 min (jag har klockat).

När den ludna knoppen börjar öppna sig och man kan antyda kronbladens färg är det dags! Detta inträffar oftast på morgonen men ta för vana att gå igenom vallmon minst 2-3 ggr/dag (förutsatt att de ska säljas, annars njut).

Höljet skyddar även de sköra kronbladen mot väder och vind. Ibland kan blomman behöva hjälp med att få loss hela höljet, kronbladen kommer veckla ut sig själva så låt dom vara. Skördar man för tidigt kommer vissa blommor inte kunna öppna sig själva.

Vid skörd bränns änden i ca 10 sek efter att snitt gjorts, för att sedan placeras i kallt vatten. Alternativet är att doppa änden i 10 sek i kokande vatten men personligen tycker jag att det är enklare att ta med sig en tändare ut. Detta repeteras varje gång änden snittas om.

Ska blommorna transporteras packas de med fördel med en del av knoppen kvar (om än ngt öppnad). Den går varsamt att avlägsna själv. Fullt öppna blommor med sina sköra kronblad hanterar transport sämre.

Vasliv

5-7 dagar, kortare om skördas när blomman hunnit öppna sig. Bäst hållbarhet är i kyl som håller runt 4 C.

Övrigt

Frön till linnevallmo förvaras bäst i kyl och ska hålla i upp till 4 år, jag har dock märkt variation mellan frönas livslängd hos vissa färger.

Olika namnsorter

Det finns flertalet olika namnsorter, de vanligaste som odlas till snitt är italienska serien `Colibri´, som ger stora långa blommor, finns i 5 pastelliga färger eller mix. `Champagne bubbles´ som blir lägre och mindre blommor än Colibri samt `Kelmscott Giants´ som är en mellanting mellan de andra två.

Tillsammans med andra blommor

Linnévallmon blommar tillsammans med andra försommarblommor och lämpar sig väl till tex bröllop och student. De gör sig vackra i bukett och arrangemang tillsammans med ranunkler, anemoner, penséer till snitt, lejongap och annat som finns skördeklart vid den här tiden. Eller låt dom tala för sig själv!

Avslutningsvis, vallmo är en älskad blomma både av oss människor men även av en rad olika pollinatörer. Vill man inte förkultivera linnévallmo har man en rad andra vallmo att direktså, där vissa bildar stora vackra frökapslar som man kan torka och njuta av i arrangemang eller precis här och nu när de blommar under sommaren.

Fröer till linnévallmo hittar du hos Florea.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.