Luktärter ♡ svala temperaturer!

Idag kommer en kärlekshyllning till luktärten (Lathyrus odoratus), som jag sedan några år förknippar med just alla hjärtans dag vilket jag återkommer till.

Luktärt är en härdig annuell som tål bra mycket mer än vad det pratas om. De trivs i lägre temperaturer, där i huvudsak rötterna får utvecklas medan stjälken blir knubbig och kompakt om man ger dom rätt, SVALA, förutsättningar.

Förutom möjligheten till att utveckla sina långa rötter, som i sin tur ger plantan god växtförmåga vid utplantering, så sker annat när de får växa långsamt och svalt – nämligen naturlig förgrening.

Jag tror vi alla har varit med om luktärter som drar iväg, blir gängliga och vi toppar för att rätta till det hela (vi kan givetvis toppa av fler anledningar tex ta sticklingar). Anledningen till att en luktärt blir gänglig är antingen brist på ljus eller alldeles för varm temperatur.

Vilka temperaturer räknas som svala och vad tål dom (från sådd, utplantering till blomning)?
Om vi börjar med det lägsta, så klarar de av temperaturer åtminstone ner till -5 C, medan temp över + 27 C blir jobbiga. Vissa förädlare vill tom att deras luktärter ska ha utsatts för en lätt frostknäpp! De behöver däremot skydd från kalla vindar, väta/snö men just kyla är inget att oroa sig för, snarare värme.

Optimal groningstemperatur är + 10-12 C, räkna med 1,5-2 v innan groning skett. Efter uppkomst flytta sådden till svalare utrymme för att växa vidare vid + 1-10 C. Detta för att främja rottillväxten. Observera att vid det här skedet tål de frostknäppar ner till åtminstone – 5 C i skyddat läge!

Odlar man däremot odlar vidare i ett svalt utrymme enl ovan angivna temperaturer (+ 10 C eller lägre) i tex garage tänk på att hålla sådden nära växtbelysningen (såvida lamporna inte avger värme), för att de ska förbli knubbiga och växa långsamt.

Jag planterat ut luktärter på friland ca 6-8 v före min sista frost, omkring slutet av april och ännu tidigare i kallväxthus. En del odlare utomlands har som riktlinje att plantera ut när narcisserna börjar komma upp ur jorden. En annan riktlinje är när jorden går att bruka och nattemperaturen håller sig över – 5 C, oavsett om vi pratar kallväxthus eller friland. Anledningen till att vi planterar ut tidigt är för att de ska hinna ha en långsam tillväxt samt hinna etablera sig innan värmen slår till.

Därför startar jag mina luktärter nu och vid månadsskiftet februari/mars. Jag har förutsättningar som gör att jag kan ha sådden i + 10 grader, så fort de grott efter ca 1,5 v flyttas de ut till kallväxthus, där jag kan komplettera med fiberduk och extra miniväxthus i växthuset om det blir allt för många minusgrader. Ljusmässigt är det ingen fara då vi redan idag (14/2 i Gnesta) har en dagslängd på över 9 h och snart kommer vårsolens strålar. Där får de växa vidare fram till utplantering antingen i tunnelväxthuset eller friland där majoriteten odlas.

Optimal temperatur för blomning är dagstemp på mellan + 7-21 C grader och nattemperatur på + 7 grader, över + 27 C dagtid gör livet kämpigt men så länge nätterna håller sig svalare omkring + 7-10 C kan de kämpa vidare.


Sådd
Nu när alla parametrar kring temperatur är sagda kanske du funderar på metod vid sådd.

Jag sår mina luktärter på olika vis, i huvudsak har jag sått flera frön i samma kruka men med fokus på att krukan varit djup, återigen det är rötterna som ska växta till sig i början. Man kan även så i celler en och en, eller så tillsammans för att sedan direkt vid groning sätta dom en och en i en cell. Allt beror på hur mycket man drar upp och ens egna förutsättningar.

Oavsett metod så blötlägger jag aldrig, det behövs inte och kan göra mer skada än nytta för luktärten. Fröna täcks med ca 1 cm jord (sår i väldränerad planteringsjord), där jag har vattnat både före sådd samt efteråt, viktigt är att pressa till ytan så fröna får jordkontakt och kan tillgodogöra sig fukten. Sedan är jag återhållsam med vattning tills groning skett.


Det ena utesluter inte det andra…
Med allt detta sagt så betyder det inte att man bara kan så luktärter nu, man kan så dom i omgångar för att förhoppningsvis få njuta långt in på hösten (mitten av november som längst på friland hos mig). Men jag vill uppmana fler till att våga prova på svalare odling av luktärter, förutsatt att man har rätt förutsättningar. Med alla parametrar som finns i artikeln kan man anpassa sådd efter sitt klimat och vårens temperatur som den brukar vara just där du bor. Provisoriska växthus finns och det kommer man långt med när det gäller uppdragningen av dessa fantastiska blommor! Glöm inte att skydda luktärterna från glupska djur som tex möss framförallt i början.


Så, vad hade alla hjärtans dag med luktärter att göra?
Jo, i en av länderna som förknippas mest med luktärten, Storbritannien, är alla hjärtans dag en dag där många i de nordligaste delarna av landet dvs Skottland startar sina sådder just idag. Kikar man lite på deras odlingsklimat påminner den om klimatet i södra Sverige. Annars brukar britterna starta sina sådder redan på hösten, men så milt har inte jag men kanske du som läser och kan experimentera vidare!

Det finns väldigt mycket mer man kan säga om den här underbara växten, fokus i den här artikeln är just aspekten odling i svalare klimat/våga lita på att de trivs. För i slutändan är det inte en zinnia eller gurka vi odlar, utan en härdig annuell som har helt andra preferenser.

Avslutningsvis, bjuder dagen till ära på några härliga sorter, kärleken till luktärter är stor här!

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.