Tålig, älskad, användbar och bland de första på våren – jag pratar givetvis om älskade penséer och violer! Den glada färgklicken vi suktar efter månader av mörker och kyla. Violer är mindre i blomhuvudet, nättare och yvigare växtsätt medan penséer (Viola x wittrockiana) har stora blomhuvuden och ett kraftigare växtsätt.


Det är inget nytt påhitt att odla dessa till snitt, faktum är att man gjorde det för över 100 år sedan men trenden efter det har varit att de ska hållas låga och kompakta. Därför finns det sorter där man har odlat bort egenskapen att vilja sträcka på sig som de annars naturligt gör när ljuset och värmen kommer.

Man kan säga att div trender har styrt hur vi har använt penséer och violer, från att använda dom i princip året runt till att enbart bli en starkt förknippad vårblomma, för att sedan bytas ut mot annat. Men om man ger dom en chans, vattnar och putsar kommer man få lång njutning under fler årstider. De tål kyla men det många inte vet är att de även tål värme, huvudsaken är att rötterna inte torkas ut.

Varför använda till snitt?
Förutom att de tål både kyla och värme, blommar tidigt (och länge) så är deras stora variation i färg extra intressant. Det är inte många blommor som är blå i en rad olika nyanser, eller mörkaste svart som vi kan hitta bland penséerna. En annan fin egenskap är vaslivet.

Stjälklängden påverkas av…
Från stammen kommer blad ut, den punkten kallas för nod. Mellan två noder heter delen på stammen för internod. Hos penséer och violer ökar internodens längd ju längre och varmare dagen blir, vilket förklarar varför penséer och violer drar iväg i stjälklängd först senare på säsongen, kring senvåren/försommaren. Stjälklängden påverkas alltså av dagslängden och temperaturen. Många av oss har missat detta när vi har bytt ut penséer mot annat i våra krukor kring försommaren.

Lång stjälklängd hos penséer


Andra knep för att främja längre stjälkar:

  • Plantera nära 5-10 cm, sätts dom tätt får de stöd av varandra samt konkurrens och vill sträcka på sig.
  • I växthus odlas blommor skyddade från väder och vind, då brukar stjälklängden öka, detsamma gäller för penséer.
  • Tålamod är din bästa vän när det kommer till dessa, förklaringen har ni fått ovan.
  • Klipp/putsa ofta.
  • Våga skörda långt ner när de väl börjar sträcka på sig, blada av de nedersta bladen.
  • Undvik sorter som är förädlade för att vara låga även vid längre och varmare dagar.
Pensee vs anemone
Pensée utmanar en bukettanemon i stjälklängd


Jag sår mina penséer både under sensommaren för övervintring i kallväxthus samt tidigt på året, båda får då en lång samt kall start. På fröpåsar kan det både stå att de är ljus- eller mörkergroende, jag har inte märkt någon skillnad vid sådd. Optimal groningstemperatur är 15-18 grader.

När stjälklängden börjar dra iväg får jag i regel stjälkar kring 25-30 cm, ibland längre än så. Jag skördar rel långt ner (det kommer komma nya stjälkar), bladar av de nedersta bladen och låter vattendra svalt. De håller minst i 1 v, man får nypa bort de nedersta blommorna som vissnar först, medan man njuter av de nya som slår ut högre upp på stjälken. De är ljuvliga att blanda med anemoner, ranunkler, kvistar eller bara njuta av dom som de är. En stor bonus är givetvis all dekoration man kan använda till försommarens tårtor och bakverk – varför inte matcha framöver tårtan med bordsduktningen?

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.