Har du som jag förknippat narcisser med enbart gula trumpetliknande blommor vid påsk, dvs påskliljor?
Vilken dörr som öppnas för en när man inser att det bara är toppen av ett isberg! Med över 26 000 registrerade namnsorter finns det minst sagt ett utbud för alla. De behöver varken vara gula eller ha tydlig trumpet, de kan vara dubbla, rosa, vita, stora, små, med en blomma eller fler blommor/stjälk.

De härstammar från Europa/Medelhavet, kring Iran, Afghanistan, Nordafrika. Inga inhemska arter finns i Sverige men 4 arter är mer eller mindre förvildade, däribland pingstlilja och påsklilja.
Hela släktet har beroende på hur man räknar ca 26-150 arter.

Stort släkte kräver sortklasser

Eftersom släktet är stort delas narcisser in i 13 sortklasser efter utseende. 12 sorter innehåller sorter medan sista klassen nr 13 innehåller naturliga hybrider och de vilda arterna.

The international daffodil register and classified list handhar all registrering, länk till databasen finns här. Där kan man söka på namn och se ursprung, när den blev registrerad osv.

Några olika arter:
TazettNarcissus tazetta
Drivs precis som amaryllis till jul. Tazetter är ej härdiga, jämfört med majoriteten av andra narcisser. Vill man ha härdigare sorter ska man se om efter vissa trädgårdstazetter.

Jonkvill Narcissus jonquilla
Används vid parfymtillverkning i Frankrike, dess hybrid trädgårdsjonkvill (syn. N. x intermedius) kallas ibland för miniatyrnarciss. Flera fina sorter finner vi här som tex `Bell song´, `Pipit´, `Sun Disc´.

Pingstilja – Narcissus poetuis
Odlats i Sverige sedan 1600-talet, finns i förvildat tillstånd.

Påsklilja – Narcissus pseudonarcissus
Odlats i Sverige sedan omkring mitten av 1700-talet, även den finns i förvildat tillstånd.

Stjärnnarciss
Korsning mellan påsk- och pingstlilja. Bland stjärnnarcisser finner vi de flesta sorter som odlas till snitt som tex `Replete´, `Obdam´, `Ice Follies´, `Delnashaugh´.

Växtanatomi

Löken bildar en stängel med en eller flera blommor. Hela växten är giftig och får därför ofta vara ifred. Perenn lök, men somliga arter har sämre härdighet hos oss, som tex tazetter enl ovan. En lök ger blomning i ca 3-5 år, därefter bör de grävas upp och delas om de ska fortsätta blomma. Precis som med tulpaner finns det sorter med olika blomningstid, från tidig vår till innan försommaren dvs upp till ca 8 v om man väljer rätt sorter.

I trädgården

Bra grannar i rabatten är perenner som kan skymma narcissernas bladverk när de blommat färdigt. Det är även värt ett försök att samplantera med sådant som rådjuren gärna äter, då de brukar avsky narcissernas doft. Andra vårblommande lökar som tulpaner och hyacinter är goda grannar. Narcisser ses som rel rådjurssäkra, även hare och sork brukar undvika dom och deras starka doft.

Odling

Planteras tidig höst (september – oktober) då löken behöver rota sig, solig till halvsolig plats. Ca 10-15 cm djupt med 15 cm avstånd i rabatten. I kruka kan de sättas betydligt tätare. Viktigt är att man låter bladen vissna ner helt efter blomning, genom dessa lagrar löken energi. Låt bladen vissna ner helt, klipper/rensar man bort bladen innan de gulnat orkar inte löken blomma om året efter. När bladen väl gulnat är de lätta att avlägsna. Med detta i åtanke är det inte optimalt att sätta narcisser i gräsmattan om man gärna vill klippa i början av sommaren. Som redan nämnts, för fortsatt blomning räkna med att gräva upp och dela lökarna efter ca 4 år.

Skörd

Dras upp vid stjälkbasen alternativt skörda med kniv, det först nämna ger maximal stjälklängd. Använd handskar pga att de avger en växtsaft som kan irritera huden. För längsta vasliv skörda enkelblommande innan de slår ut helt men när knoppen skiftat färg, för dubbla varianter skörda något senare när blomman börjar öppna sig. Vasliv ca 5-6 dagar.

Narcisser går även att förvara utan vatten i kyl efter skörd, några dagar upp till över en vecka beroende på hur låga temperaturer man har vid förvaringen.

Skördestadie av dubbla `Tahiti´

Hantering som snittblomma

Efter skörd låt narcissen dra vatten själv 1-2 h, växtsaften som den avger skadar andra blommor om de blandas direkt. Efter att de dragit vatten själv kan man blanda narcisser med anda blommor i en bukett, men snittas ytan om behöver man upprepa proceduren med att låta stå enskilt.


Avslutningsvis…

…vill jag slå ett extra varmt slag för ekologiska blomsterlökar. Utbudet ökar för varje år som går men det kräver också en efterfrågan. Några fina sorter som finns på den ekologiska marknaden är `Replete´, `Bridal Crown´, `Thalia´, `Sun disc´.

Jag vet inte vad som är bäst med narcisser, att de är först att blomma bland snittblommorna på våren, deras otroliga mångfald, doften, rådjurssäkra eller att de är perenna och gärna utökar sig? De är ett måste i alla fall i min trädgård!

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.

No fields found, please go to settings & save/reset fields