Jag använder vitlök (Allium sativum) förebyggande på två sätt – genom samplantering samt genom att spraya vitlöksvatten. I sökandet efter miljövänligare alternativ inom växtskydd testar fler användningen av vitlök som repellent. Man kan använda vitlök i sig, eller kombinerat med annat som ska fungera på liknande vis som tex chili, svartpeppar. Eftersom detta inte dödar utan enbart är avskräckande/hämmande får man prova sig fram med mängder.

Det är viktigt att nämna att gällande skadedjur (ej invasiva) är målet aldrig att döda alla, nyttodjuren behöver dom och ska vi leva i samklang med naturen då får vi kika på hur naturen beter sig. Därför tolererar jag en viss mängd skadedjur, förslagsvis på en offerplanta.

Samplantera
Samplantering av olika växter är ett av flera sätt att förebygga skadedjursangrepp. Med sin starka doft kan vitlök maskera andra grödors doft samt avskräcka skadedjur, tex bladlöss. Det sägs även att doften ska avskräcka mot spinnkvalster, kålfjärilarnas larver, harar, rådjur, sork mfl men jag har i huvudsak använt vitlök mot sniglar och bladlöss.

Mest känt är att sätta några vitlökar kring rosorna. Jag har även samplanterat med andra blommor som jag vet brukar drabbas av bladlöss med lyckat resultat: ranunkler, anemoner, mattram, luktärt mfl.

Eftersom vi köper in och sätter våra vitlökar under en tid då vi inte gör så mycket annat under året är det bra att spara några lökar till senare. Hos perenna växter kan man peta ner klyftor på hösten, men till vårens samplantering får man spara utsäde. Jag ser denna samplanering i första hand som skadedjursbekämning, men en fin bonus är givetvis om man får fin skörd.
Ett alternativ om man vill prova och inte ha vitlök över hela odlingen är att plantera ut tex mattram i vitlöksraden eller varför inte en luktärtsvägg?

Vitlöksvatten – den snälla sprayen
Vitlöksvatten har räddat mig mot glupska sniglar som siktat in sig på dahlior eller unga solrosor.

Recept: Vitlöksvatten
1 hel vitlök inkl skal
1 l vatten

Hacka vitlöken grovt med skal, häll på 1 l vatten i kastrullen. Sjud i ca 10 min, sila av och häll över vattnet i en behållare i kylen. Jag späder ut ca 1 msk i en sprayflaska på 0,5 l. Har även blandat ut med 1 l vatten med gott resultat. Spraya på det du vill skydda, upprepa vid regn. Man kan prova sig fram med hur starkt man vill spraya ut, tänk dock på att blandningen inte är tänkt för någon längre lagring. På dahlior har jag först tagit bort de nedersta bladen för att försvåra ytterliggare för sniglarna, sedan sprayat loss.

Vill man inte odla vitlök kan man testa samplantera med andra Alliums, men då går man även miste om vitlöksvattnet.

Samplanterad vitlök med anemoner

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.

No fields found, please go to settings & save/reset fields