Det går att odla egen saffran till jul i vissa delar av vårt avlånga land, har du tillgång till växthus eller liknande ökar möjligheterna till detta! Glädjen över att något blommar och doftar sent på hösten när allt annat är i vila är stor. De enkla lila blommorna bli ca 10 cm höga och kan odlas i kruka om det föredras. Men vill man skörda till ett bak eller liknande krävs det många lökar, mer om det snart.

Saffran kommer från den höstblommande Crocus sativus, alltså saffranskrokus. Det är själva pistillerna som skördas och används, där varje blomma ger 3 pistiller. Beroende på knölenss storlek kan man få mellan 1-3 blommor/knöl. För att få fram 1 gram saffran krävs det i runda slänga 100-150 st knölar, eller ca 150 st blommor. Det här ger en förståelse för kryddans pris!

Plantering och odling
Knölarna sätts under sensommaren, så snart de går att få tag på (augusti/september är optimalt). Jag har även satt vid månadsskiftet september/oktober med lyckat resultat. Jag befinner mig i Sörmland, zon 3 men vissa ställen på tomten är mildare. Jag har odlat saffran både i kruka, växthus samt friland för att se vad som funkar här hos mig. Absolut bäst resultat har jag fått av att odla i vårt lilla glasväxthus.

Knölarna vill växa i väldränerad, näringsrik jord dit solens strålar fortfarande når på senhösten. De trivs där det är torrt, tänk på länder där de odlas storskaligt som Iran och Afghanistan. Planteringsdjup ca 15 cm med ett avstånd på ca 7 cm. Själva knölen tål temp mellan +40 C ner till åtminstone -10 C, jag har även sett uppgifter om -20 C. Det knölarna däremot inte tycker om är väta, utan vill växa torrt.

Blomning sker i regel redan första hösten, ca 6-10 veckor efter plantering. Bladen är oansenliga, kvastliknande. Efter blomning ska man fortsätta hålla torrt, vid denna tidpunkt brukar snön ha lagt sig hos mig men i växthuset kan jag skydda dom från det. När våren kommer ska man utsätta dom för fukt igen, här brukar även många gödsla innan de går i vila under sommaren och ”bakas” dvs får vila torrt och soligt i jorden. Sedan börjar det om igen, man vattnar dom vid sensommaren och cirkeln är sluten. Saffranskrokus bildar sidoknölar och bör delas med jämna mellanrum, ca vart 3:e år.


Skörd och hantering
När blomman precis slagit ut är det dags för skörd, då klipps hela blomman av från plantan. Nästa steg är att separera pistillerna från blomman, 3 stycken från varje blomma. Pistillerna läggs på tork (jag använder mig av kaffefilter som hängs upp på vårt loft). Över 80% av vätskan försvinner nu från pistillen.

Några dagar senare tömmer jag kaffefiltret och lägger de nu torra pistillerna (precis som man kan köpa i affären) i en tät liten kryddburk. Nu känner man äntligen den ljuva doften av saffran! Innan användning mortlar jag samt lägger kryddan i sprit i minst 1 vecka. Sedan är det bara att ta fram vid användning, slå sig på bröstet och njuta extra av kanske den dyrbaraste skörden.



Jag odlar saffran från ekologiska lök- och knölproducenter som jag även säljer på sensommaren, beställning läggs redan på våren så är man sugen efter denna lilla guide tveka inte att kontakta mig för att förhandsboka egna knölar.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.