I samband med släppet av ranunkler och anemoner tog jag upp lite information kring knölarna, då vissa frågor återkommer, nu får samma information även plats här i artikelform.

I blomstervärlden är vi vana vid frön och lökar, knölar har vi bekantat oss mer genom dahlior. Skillnaden är att dahlior bildar rotknölar (tuber på engelska) medan ranunkler bildar stamknölar (corms på engelska).

Det här med sorter – vad ska man välja?
Bukettranunkel kallas de knölar i handeln av enklare sort som säljs till lägre pris. Man får i huvudsak enkla/öppna blommor där kanske någon enstaka fylld/dubbel dyker upp. Förutom det, är de oftast lägre med smalare stjälk, mindre blommor och färre antalet stjälkar/knöl. Färgerna är ofta starka, glada och klara.

Dessa är bra att börja med om man inte är helt säker på om ranunkler är något för en. Eller om man vet med sig att man kanske inte följer råden helt tex genom att starta knölarna för sent. Då har insatsen inte kostat lika mycket helt enkelt.

Men får man mersmak eller vill få de där romantiska, rosliknande, fluffiga blommorna då kan man odla de mer förädlade sortera av i huvudsak franska eller italienska förädlare.

Jag har odlat från båda och har fastnat för de franska som jag själv erbjuder numera, men de italienska är otroligt fina de med! Så man kan gott odla från båda sorterna.

Oavsett italienska eller franska får man sorter framtagna till snitt med längre, kraftigare stjälkar och fylligare blommor där vissa namnsorter (serier) erbjuder helt dubbla blommor samt ett färgspann som gör valen svåra!

På dessa sorter brukar förädlaren erbjuda olika knölstorlekar, vilket jag förklarar närmre nedan. Knölarna som säljs är antingen odlade från frö eller framtagna genom klon. Detta brukar återspeglas i priset.

Skillnad i serier
Precis som med många andra blommor finns ranunkler i olika namnsorter, även kallat serier. Jag erbjuder 2 olika serier och vad är vitsen med just olika det? Serierna har olika egenskaper som fyller olika behov men som även kan komplettera varandra. Här finns tex aspekter som skörd eller färgspann, stjälklängd, tålighet mot värme osv.


Skillnaden mellan de olika franska serierna:
Amandine och serierna som kallas för La Belle i USA särskiljer sig på olika vis. La Belle sorterna är de ursprungliga franska sorterna, som sedan utvecklade förädlingen och tog fram Amandine.

La Belle blommar tidigare och föredrar kyligare temperaturer än Amandine samt att sorterna i La Belle serierna bjuder på större variation inom sin färg. Ett exempel bland de jag har tagit in är om du jämför La Belle Champagne med Amandine Salmon.

Amandine har större blommor, fler fyllda, höga och starka stjälkar samt tål varmare temperatur än La Belle. Med dessa båda sorter kan man förlänga sin blomningssäsong av ranunkler. Planterar man båda samtidigt kommer La Belle blomma först medan Amandine kommer fortsätta blomma längre än La Belle.

Knölstorlek – vilken ska man välja och är störst alltid bäst?
Svaret är – det beror på! Både förutsättningarna samt ens egna preferenser.

Hos ranunkler erbjuds flera antal knölstorlekar, där i huvudsak två storlekar saluförs.
Ju större knöl desto fler stjälkar MEN, det betyder inte bättre blommor.

För vårt klimat rekommenderar förädlarna inte att ta största storleken utan näst största för att få bästa kvalitén på blommorna. Man kan räkna med 4-10 stjälkar från den här storleken vilket är bra. Jag har odlat den storleken och är verkligen nöjd med avkastningen samt ffa kvaliten på blommorna, därför har jag valt den storleken till knölarna i webshoppen med.

Så kortfattat:
3/5 – Bäst för nordiskt klimat, högre kvalité men något färre blommor
5/7- Ger flest antal stjälkar men blommorna får sämre kvalité (mindre)

När starta?
Sverige är nästan 160 mil långt, för att verkligen greppa storleken är det som att åka från Malmö till Venedig. Hör man det förstår man att våra odlingsmöjligheter skiljer markant åt.

Med det sagt, de flesta av oss bör väcka knölarna runt vårvintern. I de södra delarna av landet kan man testa att väcka knölarna på hösten för övervintring och hoppas på tidig blomning. Av förklarliga skäl har inte jag den erfarenheten då jag utgår från Sörmland, men nämner det som ett alternativ att utforska själv.

Oavsett, för att få ett hum om när du ska starta räkna ca 3 månader bakåt. Då kan du väcka knölarna. Jag själv brukar börja att väcka mellan slutet av januari till slutet av februari, beroende på slutgiltig växtplats (växthus eller friland).

Visste du förresten att man kan odla ranunkler en andra omgång på året, dvs få skörd på hösten? Man kan göra mycket med dessa älskade blommor!

Kanske blev du nyfiken och fått mersmak?
Jag erbjuder över 10 olika sorters franska ranunkler i 3 olika förpackningsstorlekar. Givetvis medföljer odlingsråd.

Vill du djupdyka ännu mer finns alltid min onlinekurs ”Odla ranunkler och anemoner” där jag delar med mig av allt jag vet om dessa raringar. Du får lära dig flera viktiga parametrar för att lyckas odla ranunkler oavsett om du bor i Skåne, Sörmland eller Norrland.

Till sist, känns det övermäktigt att odla från knöl men du vill ändå njuta så kommer pluggplantor finnas igen i början av 2025!