Vill du addera luft och naturligt ”glitter” i en bukett då är bärnstensvippa (Talinum paniculatum) något för dig! Det är en suckulent som härstammar från södra USA, Central- och Sydamerika. Bladen är ätbara och används som spenat, men vi i Sverige odlar den främst till prydnad.

Namnet skvallrar om färgen på de pärlformade frökapslarna, som går från mörkröd, brun till just en skimmrande, bärnstensliknande nyans. Som färsk är blommorna stjärnformade klart rosa, men i det stadiet håller den dessvärre inte som snittblomma.

Växtplats
Det är en värmeälskande växt som vill stå i full sol men tål lite skugga, gärna väldränerat och kan även tåla torka längre tid. Man kan även odla bärnstensvippa i kruka, den gör sig fin som vävare tillsammans med andra växter.

Odling
Eftersom vi odlar för frökapslarna och inte blommorna bör sådd ske tidigt för att hinna få maximal skörd, kring feb-mars (jag sår i februari). Såhär års behövs växtbelysning. Fröna är små och ljusgroende, optimal groningstemperatur är kring 20-23 grader, groning sker kring 5-7 dagar. Jag sår numera i soilblocks (minsta varianten, soilblock micro 20) men bredsådd funkar fint med, sedan skolar jag om dom en gång innan utplantering. De behöver inte toppas, avhärda och plantera ut när risken för frost är över.

De tar god tid på sig under förstadiet och innan utplantering, men man ska inte underskatta dom för under sommaren växer de till sig! Det fina med bärnstensvippa är att man får fler vippor/planta, dels om man skördar men även allteftersom.

Jag har odlat både ute på friland och i växthus, båda med gott resultat. Som vanligt blir de inne i växthuset betydligt högre, kring 1 m medan de på friland ca 70 cm vilket är bra det med till snitt.

Torkad bärnstensvippa mörknar något


Skördestadie
Tidpunkten för skörd är förutom det självklara – när det finns frökapslar på stjälken, dels när stjälken blir hårdare samt mörkare än en ”omogen” stjälk. Känns stjälken mjuk och är ljusgrön då är det för tidigt för skörd. Skördar man för tidigt – med bara färska blommor på kommer toppen hänga ner/sloka. Det gör de inte när de är skördade i rätt stadie, då står de stadigt och länge, minst en vecka i vasen. Bärnstensvippa går även fint att torka.

Nyskördade vippor på tork

Sparar man några vippor (helst de finaste) har man även säkrat nästa års utsäde. Det är en enkelt växt att börja spara eget frö från och då får man färska frön som med tiden anpassar sig efter ens egen växtplats. Jag erbjuder egenodlade frön kring november varje år, håll utkik i webbshoppen!