En svår men härlig färg bland blommor är blåa blommor, här presenterar jag vårens blåa alternativ om man kan leva med att de är åt det lägre hållet.

Pärlhyacinter tillhör släktet pärlhyacintsläktet, vetenskapligt namn Muscari och familjen hyacintväxter. De härstammar från sydvästra Asien och Medelhavsområdet. Färger som förekommer är i huvudsak en stor skala blått, från ljusaste till den svartblåaste nyans, till rent vita, violetta, gul och numer även rosa.

Vanligtvis används pärlhyacint som kantväxt eller trevligt inslag i gräsmattan till förvildning, men här vill jag slå ett slag för att även använda den till snitt. Det finns förutom 30 olika arter en rad olika namnsorter, förutom med olika färger även variation i höjd. Skördar man rätt får man de där extra cm som kan göra skillnaden i användningsområde till en bukett, vilket jag återkommer till längre ner. Väljer man sort och läge med omsorg kan man få blommor med åtminstone 25-30 cm stjälklängd. Förutom användning i bukett går de utmärkt att använda i arrangemang. Nånting blått till vårens bröllop kanske?


Plantering och läge
Precis som med narcisser och tulpaner planteras pärlhyacinter på hösten, de är perenna och de flesta härdiga ner till -30 C. De bildar sidolökar och beståndet mår bra av att delas på med några års mellanrum, som man gör med narcisser. Annars blir det för trångt för nya sidolökar och mer bladmassa än blommor kommer. Kanske har du själv märkt detta att blomningen kan avta i din rabatt med blomsterlök?

Planteringsdjup är ca 10 cm, planteringsavstånd 5-10 cm beroende på art, väldränerat läge och soligt till halvskugga. Blomningstid är kring april-maj. Odling i kruka går bra, plantera gärna ut lökarna senare på sommaren när bladverket vissnat ner och löken gått i vila.

Välj lök med omsorg
Det finns många fördelar med pärlhyacinter, förutom dess attraktiva färg, härdighet och att de inte brukar ätas av rådjur eller harar. Men en stor nackdel är att studier har visat att bland konventionella blomsterlökar är pärlhyacinter de som innehåller mest bekämpningsmedel, varav flera förbjudna i EU. För mer info läs artikeln från Rikare Trädgård här.

Med tanke på sin tidiga blomning, att de erbjuder både pollen och nektar brukar de vara uppskattade av pollinatörer. Då känns det inte alls bra med vetskapen av att de kan innehålla så mycket skadliga ämnen, MEN! Alternativ finns – ekologiska lökar!

De sorter jag har tagit in är enbart från ekologiska lökar och även om den rosa varianten inte finns som eko i skrivande stund finns flera olika blåa sorter samt numera även vita pärlhyacinter från ekologisk lök. På sensommaren/hösten erbjuder jag ekologiska lökar till tulpaner, narcisser samt givetvis pärlhyacinter.

Vill du använda pärlhyacint till snitt glöm inte att titta på namnsortens höjd då det varierar kraftigt.

Skörd och vasliv
Pärlhyacinter skördas som narcisser – genom att dra upp stjälken som släpper rel lätt från marken, på så vis får man de extra cm som man gärna vill ha när man jobbar med växter i det lägre spannet. Skördestadiet är när minst 1/3 av blommorna slagit ut (från botten och upp). Vaslivet är ca 1 vecka, de fortsätter att växa efter skörd. Förvaring i kyl på ca 2-3 C om de ska användas senare/till arrangemang.


Samplantering
Allt vi odlar behöver givetvis inte användas till snitt, även om det är min inriktning så vill jag slå ett slag för att samodla pärlhyacint med förslagsvis andra lökväxter. De blåa tonerna gör sig fin både till narcisser samt tulpaner. Ett avslutande tips är att gärna testa olika lägen, för att se om de blir ngt högre på vissa platser (se exempel nedan).

Första bilden på samtliga 3 gör inte helt rättvisa, då den bredbladiga pärlhyacinten längst (Muscari latifoilum) längst till vänster, var i princip överblommad medan den armeniska pärlhyacinten längst till höger precis hade börjat blomma och inte dragit iväg på höjden ännu.

Nedan presenterar jag de 3 sorterna som jag odlat, samtliga från ekologisk lök:
Armenisk pärlhyacint – Muscari armeniacum
En större variant med mörkare och grövre blommor, ska bli ca 15-20 cm, mina som jag planterat i halvskuggigt läge drog iväg till över 30 cm! Det blev en positiv överraskning när de drog iväg i höjd från att de första var åt det lägre hållet, likt anemoner. Gör sig väldigt fint med tex röda tulpaner. Fördel att de är stora och nyansen rejält blå – en växt som tar för sig!

Bredbladig pärlhyacint – Muscari latifoilum
En av de högre sorterna som blir upp emot 30 cm, där botten har svartblåa blommor för att sedan skifta till ljust klartblå blommor i toppen, ger mindre blommor än ovan nämnda.

Armenisk pärlhyacint – Muscari armeniacum
`Lady blue´
I huvudsak ljusblå med mörk botten, höjd ca 20 cm och nättare än den vanliga armeniska pärlhyacinten. Höjdmässigt i det lägre spannet men färg- och formmässigt oemotståndlig!

Kommande:
Pärlhyacint – Muscari botryoides
`Album´
Vit sort, 15-20 cm. Ny för mig i år men ser fram emot denna.