Om företaget


Natalia Nunez heter jag som driver Den goda floran.
Jag är utbildad trädgårdsmästare och snittblomsodlare med en passion för odling, hållbarhet och miljö. I grunden är jag legitimerad djursjukskötare, så passionen för det levande har alltid funnits. Har gått Floret Flower snittblomsodlarutbildning, fristående bukettkurs samt stolt medlem i nätverket Snittblomsodlare i Sverige.

Lika självklart som jag vill måna om vad jag äter vill jag måna om blommorna i våra vaser och rabatter. Det hela började med att jag odlade blommor för att locka pollinatörer till köksträdgården. Den nya dimensionen av alla vackra varelser, surr, färger och dofter från blommorna var nu i min trädgård för att stanna!
Det blev även ett enkelt sätt att ha en mångfald i trädgården, både för att locka olika insekter, inte enbart för pollinering utan även förebyggande mot skadedjur och sjukdomar.  Med mitt odlande vill jag lämna tillbaka en lite bättre plats på jorden än innan jag började odla.

Varför blommor i säsong/slow flowers?
Tyvärr är snittblomsindustrin en belastande industri sett från fler perspektiv. Det går att njuta av vackra blomster i säsong utan varesig hårt besprutade blommor, långväga transporter eller andra miljöbelastande resurser.
Jag och många av mina blomsterkollegor vill visa att det faktiskt går att odla snittblommor i Sverige, på vissa ställen från mars fram till oktober i samklang med naturen.


Våren 2020 startade jag upp verksamheten, som vänder sig både till privatpersoner samt företag. Under rubriken tjänster kan ni läsa mer om vad jag erbjuder samt några exempel på vad jag erbjuder för slags blommor. 

OM ODLINGEN

Jag odlar småskaligt och miljövänligt, precis som med grönsakerna jag stoppar i mig vill jag att blommorna ska ha samma förutsättningar

Plantor dras upp från lök, knöl, frö eller stickling i KRAV-märkt jord. Jag använder aldrig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Här tillämpas täckodling, no-dig i den mån det går, kompostering och bevattningen sker med sparat regnvatten. 

Större delen av odlingen sker på friland, vi har även ett tunnelväxthus och mindre glasväxthus till förfogande. Båda är kallväxthus, dvs utan uppvärmning. 

Jag vill gynna mikrolivet i jorden samt bidra med mångfald i trädgården. Förutom att blommorna i sig bidrar med värdefull pollen och sovplatser erbjuder vi i trädgården insektshotell och alla blommor jag odlar skördas inte. Det ger mat till fåglar och insekter, bomaterial, boplatser eller tillbaka ner till alla mikroorganismer i jorden. Visste du att många svampar och mikroorganismer livnär sig på levande rötter? 

För att få bästa hållbarhet skördas blommorna i rätt tid och så nära inpå leverans som möjligt. 

Packmaterialet i buketterna är valt med omsorg och jag har prioriterat återvunnet material.